Instalatii de compensare a factorului de putere

 

Una din caile de conservare a resurselor energetice o reprezinta imbunatatirea factorului de putere. Un factor de putere ridicat reduce circulatia de putere reactiva din centralele electrice spre consumatori, micsorand pierderile de energie electrica pana la un nivel minim determinat de consumul tehnologic propriu. 

Avem ca rezultat o crestere a randamentelor instalatiilor de transport, transformare si distributie a energiei electrice, a sigurantei de functionare si o mai buna utilizare a retelei electrice prin reducerea puterii aparente cu care este incarcata.  

 

Consecintele unui factor de putere redus se concretizeaza prin cresterea de pierderi de putere activa, cresterea pierderilor de tensiune in retele, slabirea capacitatilor instalatiilor electrice precum si necesitatea unor investitii suplimentare. 

 

Instalatiile de compensare a factorului de putere realizeaza compensarea energiei electrice reactive consumata de receptoarele  inductive pentru obtinerea unui factor de putere. 

 

Introducerea compensarii factorului de putere reprezinta una din masurile tehnice de imbunatatire a functionarii instalatiilor electrice, avand ca rezultat reducerea costurilor cu energia electrica eliminand consumul de energia reactiva si creandu-se astfel si o rezerva de putere activa. 

  

Prin adoptarea unei astfel de solutii in alimentarea cu energie in urma unor calcule se va observa ca investitia se amortizeaza in maxim 1 an de zile.